Semakan dan Permohonan

Kriteria Pemilihan Kemasukan Pelajar Sekolah Berasrama Penuh SBP 2021

Published

on

Kriteria Pemilihan Sekolah Berasrama Penuh SBP 2021 ini dikongsikan sebagai panduan buat murid dan ibu bapa dalam merancang persekolahan anak-anak di peringkat sekolah menengah.

Pencapaian dari awal persekolahan dan prestasi sejak sekolah dibuka semula selepas ditutup akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dijangka menjadi antara kriteria utama penilaian kemasukan pelajar Tahun Enam dan Tingkatan Tiga ke Sekolah Berasranta (SBP) sesi 2021.

Kaedah pengambilan pelajar ke SBP untuk tahun depan tidak lagi menggunakan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendali (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) sebagai asas utama berikutan pembatalan kedua-dua peperiksaan itu apabila sekolah ditutup dan PKP yang berkuat kuasa 18 Mac lalu.

Kriteria Pemilihan Sekolah Berasrama Penuh SBP 2021

Bagi pemilihan pelajar Tahun Enam ke SBP sesi 2021, penilaian akan dibuat berdasarkan prestasi mereka sejak memulakan persekolahan Tahun Satu. Manakala bagi pelajar Tingkatan Tiga pula, penilaian adalah sejak mereka di Tingkatan Satu.

Selepas melepasi penilaian awal, calon pelajar ke SBP difahamkan perlu mengambil satu ujian khas secara dalam talian sebelum mengikuti satu program khusus, antara lain bagi menguji daya kendiri, keyakinan dan keberanian serta aspek kepimpinan.

Keutamaan Murid Dari Golongan B40

Kriteria tambahan adalah memberi keutamaan kepada murid daripada golongan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) dan mereka yang tinggal di luar bandar atau kawasan pedalaman.

Pada 15 April lalu, Kementerian Pendidikan mengumumkan UPSR dan PT3 bagi tahun ini di batalkan, tetapi tidak akan menjejaskan penilaian tahap penguasaan murid bagi kemasukan ke SBP, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Maktab Thntera Diraja (MTD).

Pembatalan UPSR dan PT3 berikutan pelaksanaan PKP berkuat kuasa 18 Mac bagi mengekang penularan COVID-19 yang turut menyaksikan sekolah ditutup. Pembukaan semula sekolah kemudian dilakukan secara berperingkat bermula 24 Jun untuk kelas peperiksaan awam, disusuli pelajar kelas lain pada 15 dan 22 Julai.

Sementara itu, Menteri Kanan (Pendidikan) Dr. Radzi Jidin ketika ditanya mengenai kriteria penilaian kemasukan murid Tahun Enam dan Tingkatan Tiga ke SBP bagi sesi 2021 berkata ia akan diumumkan dalam tempot terdekat.

“Selepas sekolah dibuka semula pun, ada proses penilaian. Penilaian boleh diadakan dalam bilik darjah. Pentaksiran ke asrama penuh bagi murid Tahun Enam dan Tingkatan Tiga, kita akan maklum dalam masa terdekat,” jelas Radzi Menteri Kanan (Pendidikan).

Penilaian Murid Di Sekolah

Ketika ditemui pada sidang media di pejabatnya di sini, beliau hanya memberi bayangan, penilaian prestasi pelajar termasuk untuk kemasukan ke SBP sebenarnya sudah bermula sejak hari pertama mereka menjejakkan kaki di sekolah.

“Ketika saya umum pembatalan UPSR dan PT3 tahun ini, memang kita ada kaedah yang sudah dilaksanakan. Ia dapat dilaksana dengan baik sepanjang tempoh ini. Sejak murid masuk Tahun Satu, mereka sudah dinilai, perkembangannya pun kita sudah ikut, kita sudah lihat rekodnya dan sudah ada banyak maklumat kita boleh rujuk.

“Selepas sekolah dibuka semula pun ada proses penilaian. Penilaian boleh diadakan dalam bilik darjah. Pentaksiran ke asrama penuh bagi murid Tahun Enam dan Tingkatan Tiga, kita akan maklum dalam masa terdekat,” katanya.

Gunakan Rekod Pentaksiran Bilik Darjah (PBD)

Untuk penilaian pelajar selain Tahut Enam dan Tingkatan Tiga, beliau berkata, Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) akan terus digunakan dan sehingga kini, pihak sekolah tidak berdepan masalah menilai prestasi pelajar menggunakan kaedah berkenaan.

Dalam pada itu. Radzi berkata kementerian juga sedang menilai keberkesanan pemansuhan sistem peperiksaan yang diputuskan bermula tahun lalu untuk murid Tahap Satu yang merangkumi Tahun Satu hingga Tahun Tiga.

“Ini perkara sedang diteliti secara menyeluruh. Secara prinsipnya, apabila saya lihat sistem pendidikan di Australia dan kembali ke tanah air, (murid) Tahun Satu, Dua sudah pergi tuisyen, ambil peperiksaan dan sebagainya. Ini satu keadaan yang tidak kondusif untuk perkembangan anak-anak.

BACA: Permohonan Kemasukan MRSM Tingkatan 1 dan 4 Tahun 2021

Tidak Memberikan Tekanan Peperiksaan

“Pada umur terlalu muda ini berilah ruang untuk mereka membina karakter, kita tak boleh terus menekan mereka dengan peperiksaan. Sebab itu perkara ini saya sedang lihat secara menyeluruh. Dalam usia sebegini, kita lihat minat mereka dalam konteks enrolmen dalam sains dan teknologi semakin tahun semakin kurang,” katanya.

Beliau berkata, keadaan itu berbeza dengan sistem pendidikan di negara maju yang mana sains dan teknologi dilihat sebagai subjek diberi penekanan kerana ia berupaya memacu ekonomi masa depan.

“Dunia melihat kepakaran dalam sains dan teknologi untuk memacu ekonomi pada masa depan, tetapi enrolmen (murid) kita berkurang. Untuk membentuk generasi kearah ini, mesti mula dari awal, lihat semua sistem untuk melihat kaedah terbaik. Namunn. apa-apa sedang dilaksanakan dan bawa kebaikan, kita akan teruskan,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Click to comment

TRENDING NOW

Exit mobile version