Connect with us

Buku Teks

Contoh Laporan PLC di Sekolah

Published

on

Contoh Laporan Plc Pelaporan

PLC merupakan singkatan kepada Professional Learning Community atau terjemahan dalam bahasa Melayunya ialah Komuniti Pembelajaran Profesional. PLC dianjurkan untuk mengatur penambahbaikan pengajaran dan pembelajaran. Dengan kata lain, PLC akan membawa kepada kelestarian kualiti guru sepanjang hayat.

Melalui PLC, guru-guru berpotensi untuk belajar antara satu sama lain dan kos yang agak rendah dan dalam situasi yang lebih selesa. Kerjasama profesional, dan peranan profesional yang diperluas dapat meningkatkan keberkesanan guru secara kumpulan.

Kepentingan PLC di Sekolah

Melalui komuniti ini juga, guru-guru dapat membantu rakan-rakan untuk meneroka kurikulum dan cara pengajaran baharu. Selain itu, guru-guru cenderung untuk meneruskan amalan baharu apabila pelajar mereka menunjukkan peningkatan dalam pembelajaran. PLC menekankan:

  1. Perbincangan refleksi
  2. Berfokus kepada pembelajaran
  3. Interaksi antara rakan guru
  4. Kolaborasi
  5. Perkongsian

Contoh Laporan PLC di Sekolah

Berikut merupakan Contoh Laporan PLC di Sekolah. Pelaporan ini berpandukan format daripada Pejabat Pendidikan Daerah Petaling Perdana, Selangor. Sekiranya guru-guru mempunyai contoh laporan yang lain, boleh emel kepada [email protected] untuk kami kongsikan di sini.

Contoh Laporan PlcContoh Laporan Plc Bergambar

Muat Turun Contoh Laporan PLC di Sekolah

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!