Connect with us

Info Pendidikan

Maksud dan Lambang Bendera Malaysia – Jalur Gemilang

Published

on

Maksud Lambang Dan Warna Jalur Gemilang Bendera Malaysia

Kami kongsikan Maksud dan Lambang Bendera Malaysia – Jalur Gemilang untuk pengetauan semua rakyat Malaysia bersempena Sambutan Bulan Kebangsaan ini. Bendera Malaysia diperkenalkan pada tahun 1950 dan pada tahun 1997, nama ‘Bendera Malaysia’ telah ditukar kepada ‘Jalur Gemilang’ sempena Hari Kemerdekaan yang ke-40.

Tahukah anda maksud lambang dan warna pada Jalur Gemilang? Jika ada yang kurang pasti, boleh teruskan pembacaan info yang kami sediakan ini.

Maksud dan Lambang Jalur Gemilang

  1. BURU TUA  Melambangkan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang kaum, bersatu padu dan berusaha dalam memajukan pembangunan ekonomi berasaskan sains serta teknologi moden.
  2. KUNING Kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara.
  3. MERAH Keberanian dan bersedia dalam menghadapi segala rintangan dan cabaran dalam usaha meletakkan Malaysia sebagai sebuah Negara maju.
  4. PUTIH Kesucian, keikhlasan dan kesungguhan bagi mempertingkatkan ketahanan rakyat yang beradab dan berkeperibadian Malaysia.
  5. BINTANG PECAH 14 Perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.
  6. ANAK BULAN Islam sebagai agama rasmi Negara.

Sumber: Jabatan Penerangan Malaysia dan Jabatan Pendaftaran Negara

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!