Connect with us

Peperiksaan

Format SPM Bermula 2021 : Lengkap Semua Subjek

Published

on

Format Baru Spm Bermula 2021

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkenal Format Baharu SPM bermula 2021 . Format baharu ini akan membantu pelajar-pelajar  yang bakal menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) untuk membuat persediaan menghadapi SPM bermula tahun 2021.

Mesyuarat Jawatankuasa Kurikulum Kebangsaan Bil. 1/2020 bertarikh 21 Februari 2020 telah mengambil maklum Format Instrumen Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Format Instrumen Peperiksaan SPM ini dilaksanakan selaras dengan pengenalan pakej-pakej berikut:

  • Pakej Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM)
  • Pakej Sastera dan Kemanusiaan.

Kedua-dua pakej ini telah mula ditawarkan kepada pelajar tingkatan 4 sesi 2020 setelah tawaran aliran sains dan sastera ditamatkan.

Dengan pelaksanaan format baharu, Ujian Pencapaian Bahasa Antarabangsa (UPBA) pula akan dilaksanakan mulai Tahun 2021 bagi Mata Pelajaran Akademik Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Pendaftaran Pakej Mata Pelajaran Baharu

Pendaftaran pakej mata pelajaran baharu boleh mula dilakukan oleh pihak sekolah bermula Mac 2020. Dr Habibah Abdul Rahim mengumumkan tarikh pelaksanaan format baharu SPM adalah seperti berikut:

Pendaftaran

Mac 2020

Pelaksanaan

SPM 2021

 

KPM Menggalakkan Pembelajaran STEM

Pengenalan pakej mata pelajaran baharu ini juga merupakan satu usaha berterusan yang dilakukan oleh pihak KPM untuk menggalakkan pelajar memilih mata pelajaran berkaitan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) termasuk sains tulen.

Diharapkan agar langkah ini dapat menarik lebih ramai calon untuk mengambil mata pelajaran STEM dan sains tulen.

Maklumat Lanjut Mengenai Format SPM Bermula 2021

Sekiranya tuan puan memerlukan maklumat lanjut mengenai Format Baharu SPM bermula 2021, sila kemukakan persoalan melalui saluran berikut:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!