Connect with us

Berita Pendidikan

Kerajaan pertimbang benar guru pulang ke kampung

Published

on

Ismail Sabri

Kuala Lumpur: Kerajaan bersedia menimbang untuk membenarkan guru dari Semenanjung yang bertugas di Sabah serta Sarawak dan sebaliknya pulang ke kampung memandangkan sesi persekolahan secara bersemuka dijadualkan hanya bermula awal tahun depan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, perkara itu akan dibincangkan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Rentas negeri ini ada pengecualiannya, selain kecemasan, bagi guru yang PJJ (perhubungan jarak jauh) memang kita benarkan pulang untuk menjenguk keluarga dengan kebenaran polis.

“Tetapi bagi yang bujang kita akan beritahu KPM (Kementerian Pendidikan) berbincang dengan PDRM supaya benarkan juga mereka balik dan tidak perlu berada di sana (tempat mengajar),” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini hari ini.

Sebelum ini, dilaporkan sesi akademik secara bersemuka untuk semua sekolah dan institusi pengajian tinggi di seluruh negara ditangguhkan hingga Januari tahun depan berikutan penularan gelombang ketiga Covid-19.

Sehubungan itu, aktiviti pembelajaran dan pengajaran hanya diadakan secara dalam talian.

Sumber:
HMetro dan Bernama

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!