Connect with us

Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT)

Peraturan Penggunaan dan Penjagaan Buku Teks

Published

on

Peraturan penggunaan penjagaan buku teks spbt

Peratuan atau tanggungjawab penjagaan dan penggunaan buku teks Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) ini perlu sering diingatkan kepada murid-murid. Jutaan Ringgit dikeluarkan oleh pihak kerajaan untuk memastikan isi pembelajaran disampaikan dengan baik melalui penggunaan buku teks.

Apakah Maksud SPBT?

SPBT merupakan singkatan kepada Skim Pinjaman Buku Teks yang dinikmati oleh semua murid di Malaysia. Skim ini dilancarkan di semua sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan pada tahun 1975.

Penggunaan Buku SPBT Secara Meluas

Pada tahun 1983, program bantuan ini telah diperluas ke semua Sekolah Menengah Agama Kerajaan Negeri dan Sekolah Menengah Agama Rakyat yang berdaftar dengan Majlis / Jabatan / Yayasan Agama Islam Negeri. Program ini diharapkan dapat

 1. Meringankan beban kewangan yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga yang kurang mampu.
 2. Memastikan murid daripada keluarga yang kurang mampu tidak tercicir dalam persekolahan mereka.

buku teks digital

Peraturan Penggunaan dan Penjagaan Buku Teks

 1. Murid mesti menulis nama dan tahun dalam ruangan yang disediakan pada kulit dalam buku teks sebaik sahaja menerimanya.
 2. Setiap murid wajib membalut buku menggunakan sampul plastik lutsinar sahaja.
 3. Murid tidak boleh meninggalkan buku teks di kelas, almari, bawah meja, kantin atau di tempat awam lain.
 4. Murid dilarang menconteng atau mengoyakkan mana-mana muka surat buku.
 5. Semasa pemulangan buku, nombor buku mestilah sama dengan nombor buku dalam borang penerimaan yang diisi semasa peminjaman buku pada awal tahun.
 6. Murid yang gagal memulangkan buku teks pada akhir tahun akan dikenakan tindakan disiplin dan wajib menggantikannyanya dengan buku baharu atau wang.
 7. Murid dikehendaki membaik pulih buku teks yang rosak. Sekiranya tidak dapat dibaik pulih, murid perlu menggantukannya dengan buku baharu.
 8. Pengawas SPBT akan mengadakan pemeriksaan dari semasa ke semasa dan berkuasa merampas buku setelah amaran kedua diberi.
 9. Guru Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) dan guru subjek perlu memastikan buku teks digunakan secara optimum dan berkesan.

Kepentingan Peraturan Penggunaan dan Penjagaan Buku Teks

Peraturan penggunaan dan penjagaan buku teks ini sentiasa diterapkan dalam program kempen di sekolah. Antara kempen yang dilaksanakan setiap tahun ialah Kempen Sayangi Buku Teks yang akan dikendalikan oleh unit Hal Ehwal Murid di setiap sekolah. Diharapkan setiap murid dapat mematuhi Peraturan Penggunaan dan Penjagaan Buku Teks supaya buku-buku ini boleh dimanfaatkan oleh generasi seterusnya.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!