Connect with us

Panduan dan Tips

Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum dan Pendidikan Jasmani

Published

on

Contoh Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum Sukan Pendidikan Jasmani

Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum dan Pendidikan Jasmani ini dikongsi susulan pelaksaanaan aktiviti kokurikulum dan sukan yang telah dibenarkan untuk dilaksanakan semula di sekolah-sekolah selaras dengan Garis Panduan Pelaksanaan Aktiviti Sukan dan Kokurikulum yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Patuhi SOP dan Arahan Tambahan

Bagi memastikan keselamatan murid-murid semasa mengikuti aktiviti kokurikulum dan pematuhan penularan jangkitan COVID-19, pihak sekolah diminta mematuhi Standard Operating Procedure (SOP) dan arahan kawalan tambahan seperti berikut:

 1. Pihak sekolah boleh membenarkan agensi luar turut serta dalam aktiviti kokurikulum di dalam kawasan sekolah berdasarkan SOP yang berkaitan.
 2. Aktiviti-aktiviti kokurikulum hanya boleh dilaksanakan di dalam kawasan sekolah.
 3. Hanya seorang sahaja dari agensi luar yang dibenarkan untuk membantu melaksanakan aktiviti kokurikulum di dalam kawasan sekolah.
 4. Pihak pentadbiran sekolah bertanggungjawab membuat pemantauan dan pelaporan bagi aktiviti-aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan.
 5. Pihak sekolah tidak perlu mendapat kebenaran ibu/bapa penjaga bagi pelaksanaan aktiviti kokurikulum di dalam kawasan sekolah.
 6. Aktiviti kokurikulum berbentuk perkhemahan masih tidak dibenarkan sehingga dimaklumkan kemudian.

Penangguhan Mengikuti Aktiviti Luar

Penyertaan murid-murid untuk mengikuti aktiviti di luar kawasan sekolah masih ditangguhkan untuk satu tempoh masa yang akan dimaklumkan kemudian.

Pengetua/Guru Besar masih boleh memohon kebenaran Pengarah Pendidikan Negeri/Pegawai Pendidikan Daerah untuk pelaksanaan aktiviti / mengikuti aktiviti diluar kawasan sekolah sekiranya pihak sekolah boleh memastikan:

 1. Tiada pelibatan murid-murid yang tinggal di asrama.
 2. Ibu/bapa penjaga murid-murid yang terlibat memberi kebenaran bertulis.
 3. Keselamatan murid-murid terjamin dan pematuhan SOP sepenuhnya.
 4. Program tersebut tidak menjejaskan proses pengajaran dan pembelajaran mereka.
 5. Program hanya melibatkan bilangan murid yang minima dan tidak melibatkan sebarang sentuhan fizikal.

Contoh Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum dan Pendidikan Jasmani

Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum dan Pendidikan Jasmani ini merupakan pengkongsian pihak sekolah yang telah memulakan aktiviti kokurikulum dan Pendidikan Jasmani.

Klik pautan di bawah untuk muat turun contoh Surat Kebenaran Aktiviti Kokurikulum dan Pendidikan Jasmani:

Pemarkahan PAJSK Murid 2020

Kegagalan tuan melaksanakan aktiviti kokurikulum dan sukan di sekolah yang diwajibkan sebagaimana termaktub dalam Seksyen 18 Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) akan menjejaskan pemarkahan murid bagi tujuan Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kokurikulum (PAJSK).

Sumber maklumat: Jabatan Pendidikan Negeri Pahang

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!