Connect with us

Tingkatan 4

Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4

Published

on

Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4

Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4 KSSM versi digital kami terbitkan di https://bukuteksdigital.my  untuk memudahkan warga pendidik dan pelajar mendapat manfaat bersama. Buku teks yang terkandung Kurikulum Standard Sekolah Menengah ini.

Kandungan Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4

  • Bab 1 Kuadratik dalam Fungsi dan Persamaan Satu Pemboleh Ubah
  • Bab 2 Asas Nombor
  • Bab 3 Penaakulan Logik
  • Bab 4 Operasi Set
  • Bab 5 Rangkaian dalam Teori Graf
  • Bab 6 Ketaksamaan Linear dalam Dua Pemboleh Ubah
  • Bab 7 Graf Gerakan
  • Bab 8 Sukatan Serakan Data Tak Terkumpul
  • Bab 9 Kebarangkalian Peristiwa Bergabung
  • Bab 10 Matematik Pengguna: Pengurusan Kewangan

Bab 1 Kuadratik dalam Fungsi dan Persamaan Satu Pemboleh Ubah

Fungsi dan persamaan kuadratik banyak digunakan dalam bidang sains, perniagaan, sukan dan sebagainya. Dalam arena sukan, fungsi kuadratik menjadi penting dalam acara-acara sukan seperti lontar peluru, lempar cakera, merejam lembing dan sebagainya.

Dalam seni bina pula, kita sering melihat binaan melengkung berbentuk parabola yang sebenarnya amat berkait rapat dengan Saiz sebenar penguasaan konsep kuadratik.

Bab 2 Asas Nombor

Asas nombor ialah kunci untuk segala pengiraan dalam kehidupan harian. Antara bidang yang boleh diceburi ialah Sains Komputer dan bidang-bidang lain yang menggunakan teknologi maklumat sebagai asas penyelidikan dan pembangunan (Research and Development) seperti bioteknologi, teknologi reka bentuk, reka Saiz sebenar bentuk aeroangkasa, farmasi dan sebagainya.

Bab 3 Penaakulan Logik

Selain perbahasan, penaakulan logik juga sering diaplikasikan dalam bidang elektronik terutamanya dalam kitaran elektronik. Penaakulan logik turut memainkan peranan penting dalam pengaturcaraan komputer dan reka bentuk perkakasan komputer.

Dalam kehidupan harian kita, penaakulan logik penting diaplikasikan dalam proses menyelesaikan masalah kerana dapat  mengasah kemahiran berfikir secara kritis dan analitis dalam diri seseorang itu.

Bab 4 Operasi Set

Operasi set digunakan untuk mewakili, mengumpul dan mengkaji data yang serupa dalam kehidupan harian. Ilmu ini menjadi asas kepada bidang yang memerlukan analisis seperti pengaturcaraan, Saiz sebenar statistik, ekonomi, pasaran saham dan sebagainya.

Bab 5 Rangkaian dalam Teori Graf

Rangkaian digunakan untuk mengaitkan objek-objek dalam bidang yang sama berdasarkan kehendak bidang tersebut. Rangkaian digunakan secara meluas dalam bidang pengangkutan, komputer, sosial, perniagaan, perubatan, sains, neurosains, sains sosial, Saiz sebenar penyiasatan, permainan dan sebagainya.

Bab 6 Ketaksamaan Linear dalam Dua Pemboleh Ubah

Pengetahuan dalam ketaksamaan linear merupakan asas kepada bidang pengaturcaraan linear. Pengetahuan ini sangat penting dalam bidang perniagaan, dunia korporat dan bidang-bidang lain yang memerlukan hasil optimum, iaitu keuntungan maksimum Saiz sebenar dengan kos yang minimum

Bab 7 Graf Gerakan

Pengetahuan dalam gerakan sangat penting dalam bidang automobil, sains sukan, fizik, kejuruteraan, astronomi dan sebagainya.

Bab 8 Sukatan Serakan Data Tak terkumpul

Statistik membantu manusia untuk membuat kajian secara efektif, membina kemahiran berfikir secara kritis dan analitis, serta memudahkan seseorang membuat keputusan yang tepat dengan berpandukan data.

Sehubungan dengan itu, penguasaan ilmu statistik membolehkan kita untuk melakukan penambahbaikan secara berfokus serta membuat ramalan atau andaian secara berasas. Kemahiran Saiz sebenar ini sudah tentu amat penting dalam dunia kerjaya dan kehidupan seharian.

Bab 9 Kebarangkalian Peristiwa Bergabung

Selain bidang sukan, ilmu kebarangkalian digunakan dalam bidang insurans untuk menentukan premium. Ilmu kebarangkalian juga diaplikasikan dalam bidang pengeluaran dan perniagaan, Saiz sebenar terutamanya dalam pengurusan risiko.

Bab 10 Matematik Pengguna: Pengurusan Kewangan

Pengurusan kewangan yang efisien diperlukan dalam kehidupan seharian. Pengetahuan tentang pengurusan kewangan boleh diaplikasikan dalam bidang perakaunan, bursa saham, perniagaan Saiz sebenar dan sebagainya.

Muat Turun Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4

Buku Teks Digital Matematik Tingkatan 4 boleh dimuat turun melalui pautan di bawah. Format buku teks digital yang dibekalkan ialah PDF.

Buku Teks Digital Download

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!