Connect with us

Isu Semasa

Seorang Guru Disahkan Positif Jangkitan COVID-19

Published

on

Vidyananthan Ramanadhan

JOHOR BAHRU: Sembilan kontak rapat kepada suami isteri yang mencetuskan Kluster Bakawali di sini, disahkan positif COVID-19, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, R Vidyananthan, berkata kedua-dua suami isteri berkenaan pulang ke Johor pada 18 September lalu, menaiki kapal terbang dari Tawau ke Johor Bahru, sebelum diarah menjalani penetapan saringan di Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) bagi Sabah.

Katanya, kes itu hanya dikesan apabila kedua-duanya mula bergejala pada 24 September lalu sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Sultan Ismail (HSI) pada Sabtu lalu.

“Kedua-dua kes disahkan positif dan dirujuk ke Hospital Kluang bagi rawatan lanjut.

“Susulan itu, pengesanan kontak secara aktif pasangan suami isteri itu dijalankan.

“Sehingga semalam, sembilan kontak rapat suami isteri itu disahkan positif COVID-19, di mana lapan kontak rapat (generasi pertama) , bekerja di tempat kerja yang sama, manakala seorang kontak rapat adalah isteri kepada seorang pekerja di situ (generasi kedua).

“Premis bekerja berkenaan iaitu sebuah makmal sudah dijalankan proses dekontaminasi dan diarah ditutup sementara.

“Kesemua pekerja makmal itu juga diarah menjalani ujian COVID-19 dan diberikan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah selama 14 hari,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Selasa lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, dilaporkan berkata, kes indeks bagi Kluster Bakawali di Johor, adalah pasangan suami isteri warga tempatan yang mempunyai sejarah perjalanan ke Semporna pada 13 hingga 18 September.

Beliau dilaporkan berkata, pada 24 September, kedua-dua kes bergejala demam, selesema dan batuk, yang kemudian mendapatkan rawatan di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.

Sementara itu, Vidyananthan berkata, kes generasi kedua Kluster Bakawali adalah seorang guru (isteri kepada kes generasi pertama) yang bekerja di sebuah sekolah menengah kebangsaan (SMK) di Johor Bahru.

Katanya, siasatan dan pengesanan kontak rapat dalam kalangan guru dan murid juga sedang giat dijalankan.

“Kesemua kontak rapat guru berkenaan akan menjalani ujian COVID-19 dan diberikan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di rumah selama 14 hari.

“Sehingga semalam, seramai 157 kontak rapat guru itu sudah dikenal pasti, di mana 70 orang adalah negatif manakala 87 lagi masih menunggu keputusan,” katanya.

Vidyananthan berkata, kerajaan negeri amat memandang serius mengenai wabak COVID-19 yang sedang menular di Johor.

“Oleh itu, kerajaan menggesa orang ramai yang mempunyai sejarah perjalanan ke negeri Sabah untuk hadir ke mana-mana fasiliti kesihatan di negeri ini bagi menjalani penilaian risiko penyakit COVID-19.

“Di samping itu, kesemua yang diberi nasihat kuarantin perlu menjalani pengawasan dan pemerhatian sendiri di rumah selama 14 hari,” katanya.

Sumber: Berita Harian . The Sentral .

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!