Connect with us

Isu Semasa

Tugas Guru Mengajar, Bukan Kerani – NUTP

Published

on

Nutp Malaysia

SUARA Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) dalam satu kenyataan baru-baru ini begitu keras terhadap Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

NUTP telah meminta Menteri Kanan Pendidikan, Dr Mohd Radzi Md Jidin untuk melihat semula isu pengisian Deskripsi Tugas dalam kalangan guru agar tidak membebankan mereka yang sepatutnya bertugas mendidik anak bangsa.

Dalam kenyataan yang bertajuk ‘Kerja-Kerja Tidak Relevan Kembali Bermaharajalela’, ia menunjukkan bahawa kesatuan tersebut mahu pihak kementerian memastikan usaha untuk mengurangkan beban tugas guru-guru menjadi keutamaan.

Kerja-Kerja Tidak Relevan

Difahamkan, pihak NUTP telah menerima aduan daripada ahli-ahli mereka yang mengatakan golongan guru tidak hanya terbeban dengan kerja-kerja tidak relevan yang masih belum selesai sepenuhnya, malah ditambah dengan isu pengisian Deskripsi Tugas.

Kesatuan berkenaan berpendapat bahawa kerja-kerja pengisian itu terbeban dan tidak relevan kerana tujuan serta matlamat pengisian adalah tidak jelas.

Ia seumpama sekadar melengkapkan dokumen dalam Sistem Pengurusan Maklumat Sumber Manusia (HRMIS) atau hanya untuk kegunaan perkhidmatan.

Menghadapi Masalah Teknikal

Antara masalah yang dihadapi golongan guru adalah tempoh mengisi Deskripsi Tugas yang terhad dan terlalu terperinci, selain guru perlu mengisi sembilan bahagian bagi setiap gred, masalah teknikal iaitu butiran yang diisi dan disimpan hilang apabila dibuka semula serta kerja pengisian terganggu kerana sistem tergendala.

Ingin diingatkan kepada semua pihak bahawa tugas utama guru-guru adalah mengajar dan tidak sepatutnya dibebani dengan kerja-kerja perkeranian yang tidak relevan.

Selesaikan Masalah Yang Belum Selesai

Pihak kementerian sepatutnya berdepan dengan NUTP bagi menyelesaikan masalah tersebut yang masih belum selesai sehingga kini.

Kerajaan juga perlu lebih peka tentang isu tersebut kerana jumlah guru di Malaysia adalah seramai 420,000 orang yang merupakan penjawat awam paling ramai dalam sektor kerajaan.

Sumber: Sinar Harian

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!