Connect with us

Isu Semasa

NUTP: Di Mana Tanggungjawab Ibu Bapa Selepas Waktu Sekolah?

Published

on

Di Mana Guru Selepas Waktu Sekolah

Pihak NUTP ingin merujuk kepada kenyataan akhbar hasil nukilan oleh Sdri. lzyan Qistina Qusairi mengenai pemantauan guru berkaitan prosedur SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan terhadap pelajar selepas waktu sekolah.

Tugas Guru Bermula Awal Pagi

Untuk makluman, tugas seorang guru adalah bermula sebelum fajar menyinsing lagi iaitu dengan berdiri dan menyambut kedatangan pelajar-pelajar mereka. Guru-guru akan memastikan suhu badan pelajar diambil setiap hari, mengikut prosedur SOP yang telah ditetapkan oteh pihak kerajaan. Mereka juga memastikan pelajar berada dalam keadaan selesa apabila berada di dalam bilik darjah.

Selain itu, guru juga merupakan individu yang sentiasa memberikan kata-kata dorongan, galakan dan memberi peringatan kepada murid-murid tidak kira dari segi apa pun.

Pelbagai Urusan Penting

Semasa Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) rancak berjalan, guru-guru terpaksa menyelesaikan beberapa perkara penting seperti kes ponteng, disiplin pelajar, pelajar berkeliaran di sekolah, kes curi dan lain-lain lagi.

Namun, tugas tersebut tidak hanya berhenti di situ, guru juga turut berfugas dengan membuat persediaan bagi menyambut kedatangan orang-orang kenamaan, pegawai dari kementerian, membaiki kerosakan di tandas, bumbung sekolah dan turut menjaga perihal kantin sekolah dan pelbagai lagi tugasan hanya untuk memastikan keselesaan dan keselamatan pelajar-pelajar ketika berada di sekolah.

Guru berada di Pagar Sekolah

Apabila tamat waktu persekolahan, guru-guru yang telah dilantik untuk bertugas perlu berada di pagar sekolah bagi memastikan pelajar-pelajar berjalan dan melintas jalan raya dengan selamat dan menenangkan keadaan apabila pelajar bergegas hendak pulang dari sekolah.

Merujuk kepada gambar di dalam petikan, pihak NUTP ingin mempertikaikan MASA gambar tersebut diambil iaitu ia diambil setelah satu jangka masa yang lama di mana pelajar-pelajar telah dilepaskan dan pelajar tidak berebut beratur untuk meninggalkan sekolah.

Adalah tidak adil sekiranya guru dihakimi hanya melalui gambar tersebut kerana tugas guru menjaga pelajar telah tamat apabila semua urusan di sekolah selesai dilaksanakan. Urusan antara guru dan pelajar hanya bermula di pintu pagar utama dan berakhir di tempat yang sama mengikut waktu yang telah ditetapkan.

Ibu bapa di mana?

Justeru, pihak NUTP ingin bertanya kepada masyarakat, di manakah ibu bapa yang sepatutnya membawa anak-anak mereka pulang dan bukan melepaskan tanggungjawab tersebut hanya kepada guru sahaja?

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!