Connect with us

Info Pendidikan

Koleksi Video Pembelajaran oleh CikgooTUBE

Published

on

Senarai Cikgootube Kpm Youtube Channel Cikgu

Idea penghasilan video pembelajaran dicetuskan oleh mantan Perdana Menteri, Tun DR Mahathir Mohamad sewaktu lawatannya ke Jepun. Beliau tertarik dengan projek pengajaran menggunakan video pakar di sana dan mencadangkan supaya Kementerian Pendidikan Malaysia menerapkan amalan ini ke dalam persekitaran pendidikan Malaysia.

KPM menerusi BSTP (dahulunya dikenali sebagai BTP) telah menterjemahkan idea tersebut menerusi pelaksanaan Cikgootube, di mana guru-guru didedahkan dengan penghasilan video pembelajaran untuk menyebar luas ilmu pendidikan.

Muat Turun Logo CikgooTUBE

Berikut merupakan logo CikgooTUBE. Guru-guru digalakkan untuk menggunakan logo ini sebagai langkah mempromosikan video-video pendidikan yang telah dibangunkan oleh komuniti pendidikan.

Penggunaan logo CikgooTUBE juga menunjukkan bahawa cikgu merupakan sebahagian daripada CikgooTUBE Team.

Logo Cikgootube, cikgootube team

Koleksi Video, Nota dan Latihan CikgooTUBE

Komuniti CikgooTUBE juga berganding bahu untuk membangunkan bahan pembelajaran, tidak hanya menghasilkan video pembelajaran, malah terdapat juga susunan kuiz, latihan dan juga nota yang berkaitan. Guru-guru boleh melayari pautan yang berikut:

  1. Koleksi Video Cikgootube
  2. Koleksi Kuiz dan Latihan Cikgootube
  3. Koleksi Nota Cikgootube

Koleksi Video Pendidikan Cikgootube

Sertai Telegram CikgooTUBE Team

Telegram merupakan salah satu aplikasi yang sangat membantu sebagai medium komunikasi dan penyimpanan data yang baik. Ciri Cloud Storage yang membantu menyimpan media itu menjadikan aplikasi ini mudah di akses.

Guru-guru boleh menyertai Telegram CikgooTUBE untuk berbual santai mengenai penerbitan video pembelajaran. Melalui Telegram tersebut, ramai guru-guru yang sedia berkongsi ilmu dan idea untuk menghasilkan video pembelajaran yang berkualiti.

Sertai Telegram CikgooTUBE
https://t.me/join

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!