Connect with us

Isu Semasa

Pelaksanaan Lesen Basikal dan Nombor Plat Basikal

Published

on

Basikal Perlu Lesen Dan Nombor Plat

Dalam usaha untuk menjaga keselamatan penunggang basikal daripada terdedah dengan kemalangan jalan raya, setiap basikal di negara ini perlu didaftar, dilesen dan diletakkan nombor plat pendaftaran sama se­perti kenderaan bermotor.

Peraturan ketat ini pastinya kelihatan jumud dan tidak masuk akal, na­mun pelaksanaan ini penting demi melin­dungi keselamatan pengguna jalan raya. Sehubungan itu, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) sedang mengkaji keperluan.

Ketua Pengarahnya, Dr. Khairil Anwar Abu Kassim berkata, ia bertujuan meningkatkan keselamatan pengguna jalan raya sekali gus mengorak langkah awal untuk mengurangkan kadar kemalangan maut yang melibatkan penunggang basikal.

Setakat hari ini, kemalangan yang serius melibatkan penungggang basikal ini tidaklah begitu ketara dan membimbangkan. Kemalangan maut yang melibatkan basikal adalah dianggarkan 10 orang dalam jangka masa sebulan.

Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) sebelum ini memaklumkan bahawa kajian sedang dilakukan untuk menyelaras undang-undang berkaitan aktiviti berbasikal yang semakin menjadi pilihan ramai mutakhir ini.

Sumber: Utusan Malaysia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!