Connect with us

Panduan dan Tips

7 Tips Pengguna Media Sosial Yang Boleh Kita Jadikan Pedoman

Published

on

Jangan Balas Keburukan Dengan Keburukan

Sehari dua ini kecoh dan tular cerita seorang pempengaruh (influencer) yang dihalau oleh pemilik sebuah restoran di Melaka. Kejadian itu berlaku ketika influencer tersebut sedang membuat rakaman langsung untuk mempromosikan produk. Pelbagai reaksi yang berbeza daripada warganet.

Namun respons daripada Tuan Azizul Azli Ahmad menerusi Facebooknya ini menarik minat kami untuk berkongsi. Insiden ini bukan sahaja memberi kesan kepada mereka yang terlibat secara langsung, namun kita juga boleh ambil pengajaran daripadanya.

7 Pesanan Yang Boleh Kita Jadikan Pedoman

  1. Apabila berada ditempat orang, walau apa niat kita sekalipun, minta kebenaran pemiliknya.
  2. Marah, benci dan dihina sekalipun jangan balas keburukan dengan keburukan, hinaan dan cacian.
  3. Jika kita ada ramai pengikut, influencer, instafamous itu bukan lesen untuk kita viralkan apa saja.
  4. Tidak semua benda yang kita suka, orang suka.
  5. Ada peniaga tidak suka budaya viral. Viral ini sifatnya sebentar. Seperti indahnya bunya api. Selepas terang dilangit ianya hilang. Semua makanan viral hilang sepi setelah dicuba sekali.
  6. Jangan, jangan, jangan. Jangan hasut orang untuk tidak ke kedai makan, beli barang daripada sipolan sipolan kerana dengan jelas ia adalah hasutan. Kita boleh didakwa mengikut undang undang.
  7. Jangan sebut nama kedai, nama pemaju atau nama individu, walau benci macam mana sekalipun. Jika terbukti merosakkan reputasi. Maka bersedialah kita untuk turun naik mahkamah nanti.
Kawan-kawan yang mulia,
Sosial media ini ada peraturan dan disiplinnya. Jangan ingat kita ramai pengikut, kita punya channel, kita boleh buat apa sahaja. Jangan tulis atau cakap apa-apa sewaktu marah dan kecewa. Malulah pada Tuhan yang maha esa.

Tulis yang baik, sebarkan benda baik dan jadilah orang yang baik. Sebarkan kebaikan bukan dendam.

Nota Admin:
Selepas menonton video yang sedang tular itu, masing-masing ada sedikit khilaf dalam kesantunan berbahasa. Semoga perkongsian 7 tips pengguna media sosial yang boleh kita jadikan pedoman ini memberi manfaat kepada kita semua. Doakan semuanya menjadi jernih dan kedua-dua pihak dapat menjalani hidup normal seperti biasa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!