Connect with us

Surat Siaran dan Pekeliling

Pelaksanaan Ujian SEGAK Untuk Murid Tingkatan 5 dan Pembatalan Untuk Murid Tahun 4 Hingga Tingkatan 4

Published

on

Pembatalan Ujian Segak 2020

Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan surat siaran Pelaksanaan Ujian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) bagi murid Tingkatan Lima dan pembatalan bagi murid Tahun Empat hingga Tingkatan Empat Tahun 2020.

Berdasarkan situasi semasa penularan COVID-19 dan Surat Penangguhan Program/Aktiviti Sukan, Kokurikulum, Seminar, Bengkel Serta Aktiviti Lain Selain Pengajaran dan Pembelajaran Secara Bersemuka Nombor Rujukan KPM.100-1/3/1 J1d.3(92) bertarikh 21 Oktober 2020, ujian SEGAK bulan Oktober 2020 dibatalkan bagi murid Tahun Empat hingga Tingkatan Empat (berumur 10 hingga 16 Tahun).

Dilaksanakan Untuk Murid Tingkatan Lima Sahaja

Ujian SEGAK hanya dilaksanakan kepada murid Tingkatan Lima (berumur 17 Tahun) bagi tahun 2020. Oleh yang demikian, tempoh pelaksanaan ujian SEGAK bagi murid Tingkatan Lima dilanjutkan sehingga 30 November 2020. Maklumat terperinci berkaitan pelaksanaan Ujian SEGAK bagi murid Tingkatan Lima adalah seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Baca: Garis Panduan Pelaksanaan Ujian SEGAK

Sehubungan dengan itu, bagi tujuan perekodan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) juga memohon kerjasama guru-guru memastikan setiap sekolah mencatat skor SEGAK dalam Borang SEGAK Sekolah Menengah (BSSM) berdasarkan Surat Peketiling Ikhtisas Kementerian Pendidikan Malaysia Bilangan 2 Tahun 2016: Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK).

Kunci Masuk Keputusan Ujian SEGAK

Pihak sekolah juga hendaklah mengunci masuk keputusan SEGAK, membuat pengesahan data SEGAK dan memuat turun keputusan SEGAK dalam aplikasi sistem PAJSK-SPS-APDM pada atau sebelum 31 Disernber 2020.

Bagi ujian SEGAK bulan Oktober 2020, sekolah yang telah melaksanakan ujian SEGAK untuk murid Tahun Empat hingga Tingkatan Empat, skor SEGAK juga hendaklah dikunci masuk, disahkan dan dimuat turun dalam aplikasi sister untuk simpanan dan rujukan.

Tanda (TL) Bagi Sekolah Yang Belum Laksana

Bagi sekolah yang belum melaksanakan ujian SEGAK, pihak sekolah hendaklah menanda TL (Tidak Laksana). Sebarang pertanyaan pihak YBhg. Datuk/tuan/puan boleh menghubungi Cik Kamariah binti Mohd Yassin di talian 03-88842044 atau Puan Nur Haswani binti Mazian di taiian 03-88842295.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!