Connect with us

Surat Siaran dan Pekeliling

Keberadaan 30% Penjawat Awam, Selebihnya Bekerja Dari Rumah (BDR)

Published

on

Arahan Kehadiran Bertugas Pkpb

Arahan Kehadiran Bertugas Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Negeri Selangor, Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Labuan Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ini diambil berikutan keputusan Kerajaan pada 12 dan 20 Oktober 2020.

Kerajaan telah menetapkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berkuat kuasa di seluruh negeri Sabah mulai 13 Oktober hingga 26 Oktober 2020 dan seluruh negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Putrajaya dan Labuan mulai 14 Oktober hingga 27 Oktober 2020, maka bagi mengukuh usaha untuk mengekang penularan wabak COVID-19, tindakan lanjut untuk mengurangkan keberadaan dan pergerakan penjawat awam di kawasan-kawasan terbabit perlu diambil sebagai langkah pencegahan tambahan.

Maksimum 30% Kehadiran Ke Pejabat

Justeru, bermula 22 Oktober 2020 sehingga tamatnya tempoh PKPB, Ketua Jabatan hendaklah memastikan keberadaan pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan ke pejabat adalah pada tahap maksimum 30 peratus sambil memastikan perkhidmatan asas agensi tidak terjejas dan berterusan dapat dicapai oleh pelanggan berdasarkan Piagam Pelanggan Kementerian/Jabatan/Agensi masing-masing.

Arahan kehadiran bertugas ini adalah terkecuali kepada penyampaian perkhidmatan-perkhidmatan penting yang ditentukan oleh Ketua Jabatan selaras dengan Surat Edaran JPA.SARAAN(S)256/6/31 JLD.6 (2) bertarikh 17 Mac 2020.

Ketua Jabatan Arahkan Bekerja Dari Rumah

Bagi maksud ini, Ketua Jabatan adalah diarah supaya memastikan semua pegawai di peringkat pengurusan dan pentadbiran Kementerian/Jabatan/Agensi yang tidak diperlukan berada di pejabat sepenuh masa, dijadualkan supaya Bekerja Dari Rumah (BDR), sama ada secara penggiliran atau sepenuh masa agar kehadiran mereka di pejabat dioptimurnkan pada kadar minimum semasa tempoh PKPB dikuatkuasakan.

Dalam hal ini juga, ketetapan dalam Surat Edaran JPA SARAAN(S)256/6/31 JLD.6 (6) bertarikh 2 Mei 2020 adalah masih terpakai.

Tidak Dibenarkan Mesyuarat, Perbincangan dan Latihan Bersemuka

Sehubungan dengan itu, semua aktiviti secara bersemuka seperti mesyuarat, perbincangan atau latihan tidak dibenarkan dan hendaklah dilaksanakan secara atas talian sepenuhnya.

Dokumen rahsia rasmi adalah tidak dibenarkan untuk dibawa keluar sepanjang tempoh ini. Walau bagaimanapun, Ketua Jabatan boleh mempertimbangkan atas kepentingan tugasan dan prinsip BDR untuk memberi kebenaran membawa keluar dari pejabat dokumen rahsia rasmi termasuk salinan hardcopy atau softcopy berpandukan Garis Panduan Membawa Rahsia Rasmi Keluar Dari Pejabat Semasa Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan oleh Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia.

Patuhi Peraturan, Garis Panduan dan Surat Edaran

Sebagai langkah berterusan bagi pencegahan wabak COVID-19, Ketua Jabatan hendaklah sentiasa memastikan pematuhan sepenuhnya kepada semua peraturan, garis panduan dan surat edaran yang dikeluarkan oleh Mains Keselamatan Negara, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

Arahan ini juga dipanjangkan kepada semua Perkhidmatan Awam Negeri, Pihak Berkuasa Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang dikenakan PKPB seperti di para 2 di atas sehingga tamat tempoh PKPB, tertakluk kepada mana-mana arahan yang akan diumumkan oleh Kerajaan.

Telegram Buku Teks Digital Malaysia

Muat Turun Surat Arahan Kehadiran Bertugas Pegawai Perkhidmatan Awam PersekutuanDownload Format Pdf

Klik pautan di bawah🔻
Surat Arahan Kehadiran Bertugas Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat.pdf

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!