Connect with us

Berita Pendidikan

Pengetua, guru besar dan guru perlu akur arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN)

Published

on

Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Pengetua, guru besar dan guru perlu akur arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN) supaya pekerja sektor awam di kawasan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bekerja di rumah bermula esok.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Aminuddin Awang, berkata arahan itu jelas kerana guru juga tergolong sebagai penjawat awam walaupun tidak dinyatakan dalam pengumuman MKN.

Guru Juga Penjawat Awam

“Walaupun dalam arahan MKN tidak disebut guru, arahan itu jelas kerana guru juga adalah penjawat awam. Maka arahan itu merangkumi semua penjawat awam termasuk guru.

“Sejajar dengan arahan itu, guru tidak perlu ke sekolah sebaliknya bekerja dari rumah namun mereka perlu patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang dikenakan selain memastikan tanggungjawab mereka untuk mendidik, dilaksanakan sebaiknya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Bermula esok, MKN menetapkan pekerja sektor awam dan swasta bahagian pengurusan serta pengawasan dalam kawasan penguatkuasaan PKPB, diarah bekerja di rumah.

Pengetua Guru Besar Perlu Akur

Perkara itu diumumkan Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam dan arahan terbaharu itu akan membabitkan hampir satu juta pekerja di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan, Selangor dan Sabah.

Katanya, keputusan itu dibuat menerusi Sidang Khas MKN yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas mendengar pembentangan Kementerian Kesihatan mengenai peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Pengetua dan Guru Besar Perlu Patuh

Mengulas lanjut, Aminuddin berkata, semua pihak di sekolah terutama pengetua dan guru besar harus patuh arahan terbabit dan bersama memastikan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) dilaksanakan walaupun bekerja di rumah.

“Saya berharap arahan yang diberikan ini jelas kerana ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), berlaku ‘arahan atas arahan’ apabila segelintir pengetua dan guru besar mengarahkan guru ke sekolah walaupun mereka dibenarkan bekerja di rumah.

“Ini sudah tentu akan menimbulkan konflik. Maka dengan pelaksanaan arahan terbaharu MKN ini, NUTP berharap perkara seperti itu tidak berlaku lagi,” katanya.

  • Ihsan: Berita Harian dan RTM

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!