Connect with us

Info Pendidikan

Pindaaan Takwim Penggal Persekolahan 2020

Published

on

Pindaan Takwim 2020 1

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memaklumkan bahawa sekolah akan dibuka semula pada 24 Jun 2020 (Rabu) melibatkan murid Tingkatan 5 dan 6 yang akan menduduki peperiksaan awam iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan peperiksaan antarabangsa yang setara.

Sehubungan dengan itu, KPM telah membuat pindaan Takwim Penggal Persekolahan Tahun 2020 untuk membantu pihak sekolah membuat perancangan pengajaran dan pembelajaran murid.

Cuti Pertengahan Penggal 2 Dipendekkan

Pindaan melibatkan Cuti Pertengahan Penggal 2 yang telah dikurangkan daripada sembilan (9) hari kepada lima (5) hari bagi sekolah-sekolah Kumpulan A (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) dan Kumpulan B (Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya).

Cuti Akhir Tahun Dipendekkan

Selain itu, Cuti Akhir Tahun bagi sekolah-sekolah dalam Kumpulan A telah dikurangkan daripada 42 hari kepada 14 hari manakala sekolah-sekolah dalam Kumpulan B telah dikurangkan daripada 41 hari kepada 13 hari.

Takwim Baharu Kpm 2020

Pindaan Penggal Persekolahan

Jumlah Hari Persekolahan Secara Bersemuka

Oleh itu, jumlah hari persekolahan secara bersemuka berdasarkan pindaan Takwim Penggal Persekolahan Tahun 2020 adalah sebanyak 168 hari bagi semua sekolah.

Manakala bilangan hari pembelajaran di rumah semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan adalah sebanyak:

  1. Sekolah dalam Kumpulan A sebanyak 56 hari.
  2. Sekolah dalam Kumpulan B sebanyak 55 hari.

Bilangan hari pembelajaran di rumah ini hanya terpakai kepada murid Tingkatan 5 dan 6 sahaja sementara bagi murid lain bergantung kepada bila mereka akan kembali ke sekolah kelak.

Cuti Perayaan Baharu Kpm

Muat Turun Perincian Pindaan Takwim Persekolahan 2020

Download Pdf
Klik pautan di bawah🔻
Takwim Baharu Persekolahan KPM 2020.pdf

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

TRENDING NOW

error: Content is protected !!